En rodbehandling har til formål at fjerne bakterier og dødt nervevæv i en tand, som er blevet beskadiget. Patienter, som har behov for en rodbehandling, har ofte ondt i den pågældende tand, og derfor skal behandlingen afhjælpe smerterne og sikre tandens sundhed.

Ikke desto mindre oplever nogle patienter, at deres smerter fortsætter selv efter de har fået lavet en rodbehandling. Hvad dette skyldes, og hvad der kan gøres ved problemet, får du svaret på lige herunder.

Smerter efter rodbehandling

Hvorfor giver rodbehandling smerter?

Tandlægers største udfordring i forbindelse med rodbehandlinger er rodkanaler. Ikke alle tænder har lige mange rodkanaler – nogle har blot én, mens andre har flere. Rodkanalers form er meget forskellige, og da det ikke er muligt at se ned i rodkanaler, er der ved en rodbehandling risiko for, at behandlingen ikke fjerner alle bakterier.

Hvis ikke alle bakterier fjernes, kan disse fortsætte med at skabe problemer inde i tanden, og det er således ofte tilbageværende bakterier, der er skyld i, at patienter har smerter i en rodbehandlet tand. I sådanne tilfælde vil der foretages en ny rodbehandling, og om nødvendigt en rodspidsoperation.

Hvis smerterne først opstår lang tid efter endt rodbehandling, skyldes smerterne ofte, at rodbehandlingen ikke længere holder tæt. Også her vil en ny rodbehandling være nødvendig – eventuelt suppleret med påsætning af krone.

Typiske kendetegn

Da en rodbehandling indebærer udboring af tandsubstans, er det almindeligt, at der forekommer smerter umiddelbart efter behandlingen. Disse smerter varer typisk ved et par dage, gå over i ømhed for til sidst at forsvinde helt.

Dette er langt oftest tilfældet, men for nogle patienter forsætter smerterne. Patienter med længerevarende smerter i rodbehandlede tænder oplever ofte konstante smerter, der forårsager en dunkende fornemmelse i munden. Fordi smerterne er konstante leder det til tandpine, der kan være yderst smertefuldt. Nogle patienter oplever også en følelse af tryk under tanden.

Kontakt din tandlæge

Hvis du har smerter i en rodbehandlet tand, bør du søge tandlægehjælp hurtigst muligt. Smerter er kroppens måde at fortælle dig på, at noget er galt, og derfor bør du altid lytte til din krop, hvis du har ondt.

Ved en grundig undersøgelse hos en tandlæge i Birkerød, kan du få hjælp til at komme dine smerter til livs. Hvis du har fået lavet en rodbehandling, vil der blive taget røntgenbilleder, som kan hjælpe med at finde årsagen til smerterne, og på denne baggrund vil der blive lagt en individuel behandlingsplan.
Tandlægerne Helle & Kim Nielsen
Hovedgaden 24
3460 Birkerød
45 81 85 85

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *