Rådene inden for sundhed er eksploderet de sidste par år, og det kan derfor være utroligt svært at gennemskue hvilke råd, som er værd at følge. Rådene inden for sundhed omhandler naturligvis også tandområdet, hvor den rådgivende tandlæge fra Odense heldigvis har samlet de vigtigste råd inden for tandpleje, som du bør huske på, så du kan have sunde tænder.

Sunde hvide tænder

1. Tag ansvar for dine tænders sundhed

Den grundlæggende tandpleje er du selv ansvarlig for. Det er af den grund afgørende, at du får opbygget en god tandrutine. Til en god tandrutine skal du altid sørge for at have de rette redskaber:

  • En tandbørste i passende størrelse til din mund, som har et blødt børstehoved, da et hårdt børstehoved kan skade dine tænders emalje.
  • Tandpasta med fluor, som beskytter mod huller i tænderne. Andre tandpastaer kan også vælges, hvis dine tænder har særlige behov.
  • Tandstikkere eller tandtråd.

Din tandbørste skal bruges to gange dagligt af mindst to minutters varighed, hvor der er påført tandpasta på størrelse med en ært. Herefter bør du føre din tandbørste systematisk rundt i både overmunden og undermunden, så ingen tænder overses. Tandbørstningen kan med fordel foregå i cirkulære bevægelser, men tandbørsten bør også vinkles i forskellige retninger for at nå de bagerste tænder. Efter endt tandbørstning skal tandpastaen spyttes ud, da tandpastaen kan give mavepine. Tandrutinen fuldføres ved, at du enten hver morgen eller hver aften gennemgår dine tænder med en tandstikker eller tandtråd for at rense alle de flader, som støder op imod hinanden.

Med en god tandrutine får du renset dine tænder hver dag, men graden af behov for rensning kan variere fra person til person. Du skal dog altid børste dine tænder i den anbefalede tid på mindst to minutter, men du kan passe endnu bedre på dine tænder ved eksempelvis at undgå et for højt indtag af kaffe, te og rødvin, som er blandt de store syndere til at misfarve tænderne. Syreholdige drikkevarer og mad skader også tændernes emalje, så ved at øge din sundhed gennem kosten, vil både din krop og dine tænder blive gavnet.

2. Lad tandlægen gøre sit arbejde

På trods af en god tandrutine bør du altid tage til de regelmæssige tandeftersyn hos tandlægen. Dette gælder for alle personer med sunde eller mindre sunde tænder. Det er nemlig umuligt selv at gennemskue, om der er et begyndende hul i tanden på vej, da smerten først vil komme, når skaden for alvor er sket. Til de regelmæssige tandeftersyn kan din tandlæge opdage samt behandle begyndende tandproblemer, så de ikke når at udvikle sig mere. Din tandlæge er ikke kun behjælpelig med nødvendige behandlinger, men kan eksempelvis også hjælpe dig med en skånsom tandblegning i Odense eller andre kosmetiske tandbehandlinger, så du både har sunde og flotte tænder.

Tandlægeselskabet Karen Juel Nissen ApS
Skt. Anne Plads 2, 2
5000 Odense C
66 12 86 95

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *