En rodbehandling har til formål at fjerne bakterier og dødt nervevæv i en tand, som er blevet beskadiget. Patienter, som har behov for en rodbehandling, har ofte ondt i den pågældende tand, og derfor skal behandlingen afhjælpe smerterne og sikre tandens sundhed.

Ikke desto mindre oplever nogle patienter, at deres smerter fortsætter selv efter de har fået lavet en rodbehandling. Hvad dette skyldes, og hvad der kan gøres ved problemet, får du svaret på lige herunder.

Smerter efter rodbehandling

Hvorfor giver rodbehandling smerter?

Tandlægers største udfordring i forbindelse med rodbehandlinger er rodkanaler. Ikke alle tænder har lige mange rodkanaler – nogle har blot én, mens andre har flere. Rodkanalers form er meget forskellige, og da det ikke er muligt at se ned i rodkanaler, er der ved en rodbehandling risiko for, at behandlingen ikke fjerner alle bakterier.

Hvis ikke alle bakterier fjernes, kan disse fortsætte med at skabe problemer inde i tanden, og det er således ofte tilbageværende bakterier, der er skyld i, at patienter har smerter i en rodbehandlet tand. I sådanne tilfælde vil der foretages en ny rodbehandling, og om nødvendigt en rodspidsoperation.

Hvis smerterne først opstår lang tid efter endt rodbehandling, skyldes smerterne ofte, at rodbehandlingen ikke længere holder tæt. Også her vil en ny rodbehandling være nødvendig – eventuelt suppleret med påsætning af krone.

Typiske kendetegn

Da en rodbehandling indebærer udboring af tandsubstans, er det almindeligt, at der forekommer smerter umiddelbart efter behandlingen. Disse smerter varer typisk ved et par dage, gå over i ømhed for til sidst at forsvinde helt.

Dette er langt oftest tilfældet, men for nogle patienter forsætter smerterne. Patienter med længerevarende smerter i rodbehandlede tænder oplever ofte konstante smerter, der forårsager en dunkende fornemmelse i munden. Fordi smerterne er konstante leder det til tandpine, der kan være yderst smertefuldt. Nogle patienter oplever også en følelse af tryk under tanden.

Kontakt din tandlæge

Hvis du har smerter i en rodbehandlet tand, bør du søge tandlægehjælp hurtigst muligt. Smerter er kroppens måde at fortælle dig på, at noget er galt, og derfor bør du altid lytte til din krop, hvis du har ondt.

Ved en grundig undersøgelse hos en tandlæge i Birkerød, kan du få hjælp til at komme dine smerter til livs. Hvis du har fået lavet en rodbehandling, vil der blive taget røntgenbilleder, som kan hjælpe med at finde årsagen til smerterne, og på denne baggrund vil der blive lagt en individuel behandlingsplan.
Tandlægerne Helle & Kim Nielsen
Hovedgaden 24
3460 Birkerød
45 81 85 85

Find den rette tandlæge

Leder du efter en ny tandlæge i Grenå, som kan hjælpe dig med at sikre dine tænders sundhed? Men er du i tvivl om, hvordan du finder og vælger den rette?

Det har stor betydning for din tandsundhed, at du er glad for din tandlæge. Derfor er det også vigtigt, at du ikke blot vælger den første den bedste, men i stedet sætter dig ind i, hvilke kvaliteter ved en tandlæge, der betyder mest for dig.

Tre tips til dig

  1. Vælg en tandlæge, du føler dig tryg ved

Mange mennesker lider af tandlægeskræk, og en af de hyppigste årsager til, at tilstanden forbliver ubehandlet, er, at mange ikke tør tale med deres tandlæge om problemet. For at undgå et sådant problem og du i stedet føler dig tilpas ved at gå til tandlæge, er det en god idé at gå efter din mavefornemmelse, når du skal finde en ny tandlæge.

Opsøg derfor forskellige klinikker, tal med forskellige tandlæger og lad dine fornemmelser være med til at afgøre, hvem du vælger. Dette er den sikre vej til en tandlæge, hvor du føler dig i trygge hænder.

  1. Kig på udbuddet af behandlinger

Ikke alle tandlæge tilbyder alle behandlinger. Når du skal finde den rette tandlæge, bør du derfor kigge på de forskellige behandlingstilbud og overveje, om den enkelte tandlæge kan tilbyde dig de behandlinger, du har brug – både her og nu og i fremtiden.

Ved du eksempelvis, at du skal have lavet et implantat, er en tandlæge i Grenå, som tilbyder implantatbehandling derfor at foretrække.

  1. Overvej afstanden til tandlægen

Mange mennesker går kun til tandlæge en gang om året, men ikke desto mindre kan der opstå akutte tilfælde, hvor det er vigtigt hurtigt at komme til tandlæge. I sådanne tilfælde er det en fordel, at tandklinikken ikke ligger langt væk. Derfor er det et godt tip at overveje afstanden fra dit hjem til tandklinikken, så du hurtigt kan få hjælp, hvis uheldet skulle være ude.

Ny patient

Som ny patient ved en tandlæge i Grenå, skal du ikke bekymre dig om, hvordan din journal og andre personlige oplysninger overføres fra din gamle tandlæge til din nye. Din nye tandlæge kan nemlig indhente alle informationer elektronisk, så der er styr på alle detaljer, inden du besøger den nye tandklinik første gang.

Dette gør det nemt at skifte tandlæge, og således er det ikke praktiske forhold, der skal afholde dig fra at skifte tandlæge.
Tandlægehuset Grenaa
N.P. Josiassensvej 6
8500 Grenaa
86 30 10 22