kost og tænder

Hver dag bruger du dine tænder til at tygge dig igennem forskellige fødevarer. Sunde og velfungerende tænder er derfor afgørende for at kunne spise ugeneret, men er du klar over, hvor stor en rolle din kost spiller for din tandsundhed? Og ved du, hvilken kost du bør vælge?

Spørgsmålene er mange, når det kommer til kost og tænder, men nedenfor kan du få et indblik i, hvordan en sund kost kan være vejen til sunde tænder. Er du i tvivl om, hvorvidt din kost påvirker dine tænder, er det altid en god idé at tale med en tandlæge i Aalborg, som har erfaring inden for området.

Spis og drik dig til sunde tænder

Det bedste du kan gøre for at sikre dine tænders sundhed, er at spise sundt og varieret. Dette betyder, at du gør klogt i at følge de ti kostråd, spise frugt, grønt, fisk, fuldkorn, magert kød og mejeriprodukter. Disse fødevarer sikrer, at du får de nødvendige næringstoffer, hvilket bidrager til et stærkt immunforsvar, således at du minimerer risikoen for at udvikle infektioner i mundhulen såsom tandkødsbetændelse og den mere alvorlige, paradentose.

Vælger du samtidig at drikke vand i stedet for læskedrikke, nedsætter du risikoen for cariesangreb og syreskader. Vand hjælper dig nemlig med at skylle sukker og andre madrester væk fra tænderne.

Ved at spise sundt og varieret og drikke en masse vad kan du således gøre en stor indsats for at sikre dine tænders sundhed, og kombinerer du disse sunde vaner med regelmæssige besøg hos en dygtig tandlæge nær Nørresundby, lægger du et solidt grundlag for sunde tænder såvel nu som i fremtiden.

Derfor er sukker skadeligt for dine tænder

Når du spiser eller drikker noget, der indeholder sukker, sker der det, at sukkeret kommer i forbindelse med de bakterier, der sidder på dine tænder. Disse bakterier bruger sukker som brændstof, og de omdanner det sukker, du indtager, til syre. Syre er i høj grad skadeligt for dine tænder, idet syre nedbryder tændernes beskyttende lag, emaljen.

Således øger sukker risikoen for huller i tænderne, og da et stort sukkerindtag desuden kan lede til overvægt, anbefales du at minimere dit indtag af sukker.

Mange mad- og drikkevarer indeholder sukker: Sodavand, saft, juice, slik, kage og andre søde sager. Derfor er det vanskeligt helt at undgå sukker, men ikke desto mindre er der god grund til at være opmærksom på dit indtag. Hvis du spiser noget sødt, er det en god idé at gøre det over relativ kort tid. Jo længere tid indtaget af sukker varer, desto større er risikoen for udvikling af caries.

NAP:
Tandlægerne i Gug ApS
Sønder Tranders Vej 16
9210 Aalborg SØ
98 14 17 55

Lige siden fluor kom på markedet, er antallet af huller i tænderne og tandbehandlinger faldet markant. Derfor har langt de fleste tandplejeprodukter et højt indhold af fluor i dag, og man kan endda supplere sin kost med fluorpiller. Det er en enorm vigtig substans, når det kommer til at holde sine tænder sunde og flotte. Men hvad gør fluor egentlig ved dine tænder, og hvorfor er det så vigtigt? Det besvarer vi i denne artikel. Hvis du har behov for professionel vejledning, så bør du kontakte en af dine lokale tandlæger. Gode tandlæger i Måløv er til at finde i massevis, så kontakt endelig en og få en tid allerede i dag.

Derfor er fluor godt for tænderne

Fluor beskytter emaljen

Alle tænder har en beskyttende emalje, der ligger som et tyndt lag omkring den enkelte tand. Denne emalje bliver med årene mere og mere nedslidt. For at beskytte tænderne mod bakterieangreb fra det mad vi indtager, er det helt afgørende at rense tænderne med tandpasta, der indeholder fluor. Hvor stærk din emalje er, er meget forskelligt fra person til person, men uanset hvad, så vil fluor være med til at beskytte dine tænder for udefrakommende bakterier. Det kan være en god idé, at tage en snak med sin tandlæge og få lavet en undersøgelse for at finde ud af, om man mangler fluor. Selvom de fleste tandpastaprodukter har et højt indhold af fluor, så er der stadigvæk forskel på mængden i de forskellige. Derfor bør du få lavet en forundersøgelse hos din tandlæge, så han eller hun kan vurdere, om du mangler fluor, eller ej.

For meget fluor?

Fluor kan være giftigt, hvis man indtager for meget af det. Derfor skal man være meget varsom, når man har med fluor at gøre. For meget fluor kan være farligt for dit helbred, men i små mængder vil det hjælpe dit helbred og især dit tandsæt. Mængden af fluor kan variere alt fra, hvilket tandpastaprodukt man har med at gøre. Derfor bør du først og fremmest konsultere med din tandlæge og forhøre dig om dine behov i forhold til fluor. Fluor kan også fås som kosttilskud, hvis du har brug for mere end, hvad din tandpasta indeholder. Der findes mange dygtige tandlæger i Stenløse, så hvis du bor i nærheden kan du med fordel kontakte en og bestille en tid. Flere og flere tandlæger tilbyder gratis konsultation, så ring og bestil en tid allerede i dag.

Måløv Tandklinik
Måløv Hovedgade 101 A
2760 Måløv
44 97 53 00

Blærer

Blærer i munden starter som mindre væskefyldte ansamlinger, som ved bristning leder til mindre, ovale, hvide sår. Disse sår opstår i mundens slimhinder og varierer i størrelse; alt fra nogle få millimeter og op til over en centimeter.

Blærer i munden betegnes også hyppigt som blæner eller blister. Disse små sår kan forekomme overalt i munden, og nogle mennesker oplever sjældent at have blærer, mens andre ofte lider af problemet.

Hvis du lider af blærer i munden og føler dig hæmmet af problemet, anbefales du at kontakte din lokale tandlæge eller en erfaren tandlæge i Odense, som kan tilbyde undersøgelser og rådgivning med henblik på at finde årsagen til blærernes opståen. Continue reading “Hvorfor får man blærer i munden?”

Rodbehandling

En rodbehandling er en almindelig tandbehandling, som tandlæger hyppigt udfører. Behandlingen har til formål at fjerne bakterier, som er trængt ind i tandnerven, og som her forårsager en betændelsestilstand. Faktisk er en rodbehandling den eneste måde, hvorpå bakterier i tandens nerve samt dødt nervevæv kan fjernes, og derfor oplever mange mennesker også på et eller flere tidspunkter at få en rodbehandling. Continue reading “Værd at vide om rodbehandling”