Tandpine rammer alle folk før eller siden, men de færreste ved dog ikke, hvordan de skal forholde sig til sådan en pine. Det er ofte en unik smerte som gør, at de fleste ender med at tage smertestillende og ringe til en tandlæge. Men hvorfor opstår tandpine og hvad kan man selv gøre for at undgå det? Læs med nedenfor, hvor vi har samlet informationer om tandpine, og hvad du kan gøre, hvis der opstår akutte smerter i tænderne. Kontakt dog en lokal tandlæge i Skovlunde, hvis du bor i nærheden.

tandpine

Hvorfor får man tandpine?

Der kan være mange årsager til tandpine og det er ikke altid sikkert, at man selv kan finde ud af, hvorfor man pludselig får tandpine. De fleste gange skyldes tandpine dog, at man har huller i tænderne, eller som det på fagsprog hedder: Caries. Problemet i denne sammenhæng er dog, at hullerne først mærkes, når det er blevet så stort at bakterierne er nået helt ned til tandbenet. På den måde har hullet måske været undervejs i flere måneder, uden at man kunne mærke noget. Hvis du tror, at der er tale om et hul i tanden, så bør du straks kontakte en tandlæge og blive behandlet. Der findes mange dygtige tandlæger i Rødovre, så hvis du er lokal bør du tage kontakt hurtigst muligt. En anden hyppig årsag er tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse er ofte et resultat af dårlig mundhygiejne og ringe tandbørsteteknik. I værste tilfælde kan en tandkødsbetændelse forårsage tandrodsbetændelse, og dette vil kræve en rodbehandling.

Hvad kan jeg selv gøre?

Når tandpinen bryder ud vil den ikke bare forsvinde af sig selv, og man har derfor behov for handle. Hvis tandpinen er akut og smerten er høj, så der er et par ting, som man selv kan gøre for at mindske den. Hvis tandpinen er ulidelig, så bør man straks kontakte en vagtlæge, så man kan få antibiotika på recept. Derudover bør man:

 • Undgå at tygge i den side, hvor tandpinen er
 • Tage smertestillende i samråd med tandlægen
 • Holde munden så ren, som overhovedet muligt med tandbørstning og tandtråd
 • Tygge tyggegummi, hvis hullet er stort, og endda dække hullet med tyggegummi

Først og fremmest skal man naturligvis kontakte en tandlæge, for det er først, når tandlægen har kigget på dine tænder, at diagnosen kan stilles og problemet kan løses. Bor du i nærheden af Brøndby så findes der mange dygtige tandlæger i Brøndby, som du kan kontakte i dag. Tandlæger i Glostrup er også en mulighed, hvis brøndby er for langt væk.

Glostrup Tandplejecenter
Hovedvejen 61
2600 Glostrup
43 45 48 48

En god mundhygiejne er altafgørende for dine tænder og dit tandkøds sundhedstilstand. Det er almen viden, at man skal børste sine tænder, men redskaberne samt børsteteknikken har stor betydning for kvaliteten af din tandbørstning.  Af den grund er det vigtigt at udbrede gode råd og tips om, hvordan en god mundhygiejne opnås, hvilket blandt andet en rådgivende tandlæge nær Strøby Egede gør for at hjælpe sine tandlægepatienter. Læs med her, hvis du også ønsker at få glæde af gode råd og tips til at gavne dine tænder og tandkøds sundhed.

god mundhygiejne

 1. Vælg den rette tandbørste

Med den rette tandbørste får du mere ud af tandbørstningen. Du kan finde den rette tandbørste ved at vælge en størrelse, som passer til din mund. For børn findes der forskellige størrelser i forhold til alderen, og til voksne har tandbørsterne nogenlunde samme størrelse, men du kan vælge imellem tandbørster med børstehoveder i forskellige form og størrelser. Vælg endelig ikke en for stor tandbørste, da det kan gøre det svært at nå de bagerste tænder. Angående tandbørstens hårdhed er det en fordel at vælge en tandbørste med et blødt børstehoved, så du mindsker risikoen for at skade tændernes emalje ved en for hård tandbørstning.

 1. Udvælg tandpastaen efter dit behov

Alle tandpastaer egner sig naturligvis til tandbørstning, men du bør udvælge en tandpasta efter dine særlige behov. Tandpasta med fluor anbefales til alle voksne, da den forebygger mod huller i tænderne. Det kan dog svie i maven at sluge tandpasta med fluor, og derfor bør børnetandpasta vælges til børn. Du kan som voksen eksempelvis også finde tandpasta, der hjælper mod isningerne i tænderne eller tandpasta, som lysner tændernes farve, hvis du har misfarvede tænder.

 1. Opbyg en god børsterutine

Børsterutinen foregår typisk per automatik, og det er derfor vigtigt, at børsterutinen er grundig, så du ikke konsekvent overser de samme tænder hver morgen og hver aften. Det bedste tip til en god børsterutine er at børste tænder systematisk gennem små og runde bevægelser, som gradvist arbejder sig fra den ende side til den anden side i både overmunden og undermunden.

 1. Brug tandtråd eller tandstikker

Tandtråd eller tandstikker bør bruges én gang dagligt for at rense fladerne mellem tænderne. Her kan det være en god idé at gøre det til en del af børsterutinen om aftenen, hvor der typisk er mere tid og ro end om morgenen. Til børn kan der med fordel bruges tandtråd, der sat på plastikpinde, hvilket gør det lettere for barnet selv at benytte tandtråden samt for dig, som ser det efter.

 1. Husk de regelmæssige tandeftersyn

Du vil mindst én gang årligt få en indkaldelse fra din almindelige tandlæge i Køge eller din nærmeste større by, når det er tid til det regelmæssige tandeftersyn. Her vil din tandlæge undersøge dine tænder med henblik på at opdage eventuelle begyndende problemer. Din tandlæge kan også se, om der er mangelfulde områder i din tandbørstning, da der eksempelvis vil være bakterieophobninger på de områder, som overses i tandrutinen. I tilfælde af utilstrækkelig tandbørstning vil din tandlæge rådgive dig om, hvordan du forbedrer din tandrutine, så du kan få så god en mundhygiejne som muligt.

Tandlæge Bodil Diernæs ApS
Vestergade 29
4600 Køge
56 65 07 27

Forebyggelse frem for behandling er altid at foretrække, hvilket også gælder inden for tandpleje. Du er selv i stand til at forebygge mod mange former for tandproblemer og tandsygdomme, hvilket din forebyggende tandlæge fra Fredericia også hjælper dig med hver eneste gang, at du er til tandlægen.

forebyggende tandpleje

Din egen forebyggende tandpleje

Din almindelige tandpleje i hverdagen fungerer som forebyggende tandpleje, hvis den er grundig nok. De almindelige anbefalinger for tandpleje, som du selv udfører, er som følgende:

 1. Børst dine tænder to gange dagligt – hver morgen og hver aften. Når du børster i små og cirkulære bevægelser i både undermunden og overmunden, vil du systematisk fjerne bakterieophobninger fra dine tænder og dit tandkød.
 2. Brug tandtråd eller tandstikkere imellem alle tænder, så disse flader også bliver renset ordentligt.
 3. Tilpas din tandrutine til dit behov: Du kan blandt andet supplere din daglige tandrutine med mundskyllevand, hvis du eksempelvis har betændt tandkød. Ved tegn på emaljeskader er det i stedet er god idé at mindske indtaget af syreholdige drikkevarer, som blandt andet er en risikofaktor for at udvikle tandskader på emaljen.

Din tandlæges forebyggende tandpleje

De regelmæssige tandeftersyn har netop til formål at forebygge mod tandproblemer og tandsygdomme, og det er af den grund meget vigtigt, at du tager til tandeftersyn, når din tandlæge indkalder dig. Ud fra en risikovurdering af dine tænders sundhedstilstand vil det vurderes, hvor ofte det er nødvendigt, at du får undersøgt dine tænder. Til tandeftersynene kan tandlægen hurtigt se, om der er mangelfulde områder i din egen tandpleje, hvorefter der kan foretages mindre behandlinger for at forebygge mod, at de begyndende problemer skader dine tænder. I den forbindelse kan du også modtage gode råd fra en rådgivende tandlæge nær Taulov, som kan hjælpe dig med at få tilpasset din tandrutine, så den passer til dine tænders og tandkøds individuelle behov.

Andre former for tandpleje

På trods af grundig forebyggelse af tandproblemer og tandsygdomme kan der dog stadig opstå akutte skader på tænderne, så du får behov for en akut behandling. Her bliver behandlingen tilpasset efter skaden på dine tænder.

Behandlinger i forbindelse med forkert bidfunktion kan også komme på tale, hvis du eksempelvis har et skævt bid. I situationer med skævt bid er den forebyggende tandpleje og undersøgelser ikke nok, hvor det kan være nødvendigt at foretage en større behandling for at undgå langvarige skader fra den forkerte bidfunktion. Andre former for tandpleje i form af kosmetisk tandpleje kan også udføres ved udseendemæssig utilfredshed, så du kan få det smil, som du altid har drømt om. Med et perfekt funktionelt bid og et flot smil øges motivationen for forebyggelse også, så du kan bevare det ønskede resultat i fremtiden.

Tandlægerne Jyllandsgade
Jyllandsgade 20, 1 sal
7000 Fredericia
75 92 35 90