Rådene inden for sundhed er eksploderet de sidste par år, og det kan derfor være utroligt svært at gennemskue hvilke råd, som er værd at følge. Rådene inden for sundhed omhandler naturligvis også tandområdet, hvor den rådgivende tandlæge fra Odense heldigvis har samlet de vigtigste råd inden for tandpleje, som du bør huske på, så du kan have sunde tænder.

Sunde hvide tænder

1. Tag ansvar for dine tænders sundhed

Den grundlæggende tandpleje er du selv ansvarlig for. Det er af den grund afgørende, at du får opbygget en god tandrutine. Til en god tandrutine skal du altid sørge for at have de rette redskaber:

  • En tandbørste i passende størrelse til din mund, som har et blødt børstehoved, da et hårdt børstehoved kan skade dine tænders emalje.
  • Tandpasta med fluor, som beskytter mod huller i tænderne. Andre tandpastaer kan også vælges, hvis dine tænder har særlige behov.
  • Tandstikkere eller tandtråd.

Din tandbørste skal bruges to gange dagligt af mindst to minutters varighed, hvor der er påført tandpasta på størrelse med en ært. Herefter bør du føre din tandbørste systematisk rundt i både overmunden og undermunden, så ingen tænder overses. Tandbørstningen kan med fordel foregå i cirkulære bevægelser, men tandbørsten bør også vinkles i forskellige retninger for at nå de bagerste tænder. Efter endt tandbørstning skal tandpastaen spyttes ud, da tandpastaen kan give mavepine. Tandrutinen fuldføres ved, at du enten hver morgen eller hver aften gennemgår dine tænder med en tandstikker eller tandtråd for at rense alle de flader, som støder op imod hinanden.

Med en god tandrutine får du renset dine tænder hver dag, men graden af behov for rensning kan variere fra person til person. Du skal dog altid børste dine tænder i den anbefalede tid på mindst to minutter, men du kan passe endnu bedre på dine tænder ved eksempelvis at undgå et for højt indtag af kaffe, te og rødvin, som er blandt de store syndere til at misfarve tænderne. Syreholdige drikkevarer og mad skader også tændernes emalje, så ved at øge din sundhed gennem kosten, vil både din krop og dine tænder blive gavnet.

2. Lad tandlægen gøre sit arbejde

På trods af en god tandrutine bør du altid tage til de regelmæssige tandeftersyn hos tandlægen. Dette gælder for alle personer med sunde eller mindre sunde tænder. Det er nemlig umuligt selv at gennemskue, om der er et begyndende hul i tanden på vej, da smerten først vil komme, når skaden for alvor er sket. Til de regelmæssige tandeftersyn kan din tandlæge opdage samt behandle begyndende tandproblemer, så de ikke når at udvikle sig mere. Din tandlæge er ikke kun behjælpelig med nødvendige behandlinger, men kan eksempelvis også hjælpe dig med en skånsom tandblegning i Odense eller andre kosmetiske tandbehandlinger, så du både har sunde og flotte tænder.

Tandlægeselskabet Karen Juel Nissen ApS
Skt. Anne Plads 2, 2
5000 Odense C
66 12 86 95

Tandbørstning

De fleste er ikke bevidste om den måde, de børster deres tænder på. Et flot og sundt tandsæt kræver omhyggelig pleje, og i langt de fleste tilfælde er det ikke tilstrækkeligt kun at børste tænder to gange dagligt. Den rette teknik er vigtig og samtidig er der også andre faktorer der spiller ind på et sundt tandsæt. Derfor har vi nedenfor valgt  at give dig nogle råd til, hvordan du bedst muligt plejer dine tænder. Er du interesseret i at have et flot og sundt tandsæt? Så læs med her.  Hvis du søger en akut tandlæge og bor i Østjylland, så bør du kontakte en tandlæge i Galten. De har et ry for at være professionelle og dygtige, så derfor kan du med ro i maven ringe til en klinik og forhøre dig om dine muligheder. Continue reading “Sådan børster du bedst”

kost og tænder

Hver dag bruger du dine tænder til at tygge dig igennem forskellige fødevarer. Sunde og velfungerende tænder er derfor afgørende for at kunne spise ugeneret, men er du klar over, hvor stor en rolle din kost spiller for din tandsundhed? Og ved du, hvilken kost du bør vælge?

Spørgsmålene er mange, når det kommer til kost og tænder, men nedenfor kan du få et indblik i, hvordan en sund kost kan være vejen til sunde tænder. Er du i tvivl om, hvorvidt din kost påvirker dine tænder, er det altid en god idé at tale med en tandlæge i Aalborg, som har erfaring inden for området.

Spis og drik dig til sunde tænder

Det bedste du kan gøre for at sikre dine tænders sundhed, er at spise sundt og varieret. Dette betyder, at du gør klogt i at følge de ti kostråd, spise frugt, grønt, fisk, fuldkorn, magert kød og mejeriprodukter. Disse fødevarer sikrer, at du får de nødvendige næringstoffer, hvilket bidrager til et stærkt immunforsvar, således at du minimerer risikoen for at udvikle infektioner i mundhulen såsom tandkødsbetændelse og den mere alvorlige, paradentose.

Vælger du samtidig at drikke vand i stedet for læskedrikke, nedsætter du risikoen for cariesangreb og syreskader. Vand hjælper dig nemlig med at skylle sukker og andre madrester væk fra tænderne.

Ved at spise sundt og varieret og drikke en masse vad kan du således gøre en stor indsats for at sikre dine tænders sundhed, og kombinerer du disse sunde vaner med regelmæssige besøg hos en dygtig tandlæge nær Nørresundby, lægger du et solidt grundlag for sunde tænder såvel nu som i fremtiden.

Derfor er sukker skadeligt for dine tænder

Når du spiser eller drikker noget, der indeholder sukker, sker der det, at sukkeret kommer i forbindelse med de bakterier, der sidder på dine tænder. Disse bakterier bruger sukker som brændstof, og de omdanner det sukker, du indtager, til syre. Syre er i høj grad skadeligt for dine tænder, idet syre nedbryder tændernes beskyttende lag, emaljen.

Således øger sukker risikoen for huller i tænderne, og da et stort sukkerindtag desuden kan lede til overvægt, anbefales du at minimere dit indtag af sukker.

Mange mad- og drikkevarer indeholder sukker: Sodavand, saft, juice, slik, kage og andre søde sager. Derfor er det vanskeligt helt at undgå sukker, men ikke desto mindre er der god grund til at være opmærksom på dit indtag. Hvis du spiser noget sødt, er det en god idé at gøre det over relativ kort tid. Jo længere tid indtaget af sukker varer, desto større er risikoen for udvikling af caries.

NAP:
Tandlægerne i Gug ApS
Sønder Tranders Vej 16
9210 Aalborg SØ
98 14 17 55

Huller i tænderne

Du har kun ét blivende tandsæt hele livet igennem, og derfor skal du være god til at passe på det med den rigtige pleje og de rigtige børsteteknikker. Rigtig mange mennesker har i dag ikke tid og overskud til at sætte sig ind i, hvad god tandpleje er, og derfor ender de med at have dårlige tænder og rigtig mange huller. Nedenfor beskriver vi, hvorfor huller i tænderne opstår, og hvad du kan gøre for at forebygge dette. Hvis du har mange smerter i tænderne og mistænker, at du har huller i tænderne, så bør du overveje at kontakte en tandlæge allerede i dag. Der findes adskillige dygtige tandlæger i Vanløse, så hvis du bor i nærheden kan du med fordel kontakte en, og få en tid allerede i dag. Vil du have sunde tænder? Så læs med her. Continue reading “Hvordan opstår huller i tænderne?”

Inman-aligner

En forkert tandstilling, der kan medføre skader på tænderne, vil typisk blive opdaget og behandlet i barndommen. En tandstilling, som kun er til synsmæssig gene, vil ofte ikke blive ændret såfremt, at tandstillingen ikke skader tænderne. Det medfører, at der er nogle personer med skæve tænder, hvor tænderne ikke er bliver rettet lige. Nogle personer elsker deres tænders personlige kendetegn med eksempelvis mellemrum mellem fortænderne, imens andre personer er kede af deres uperfekte tandstilling. Er du en af de personer, som ikke er fuldt ud tilfreds med dit smil? Så skal du vide, at det aldrig er for sent få rettet dine skæve tænder. Continue reading “Det er aldrig for sent at få rettet sine tænder”