Kost og tandsundhed

Rigtig mange forbinder et sundt tandsæt med regelmæssig og korrekt tandbørstning. Korrekt tandbørsteteknik har en afgørende effekt på, hvor sunde dine tænder er, samtidig er det veldokumenteret, at en korrekt og sund kost har lige så stor effekt på dine tænder og mundhygiejne. Nedenfor giver vi dig informationer og beskriver sammenhæng mellem det du indtager, og hvor sunde dine tænder er. Der findes adskillige dygtige tandlæger i Nykøbing Falster, så bor du i nærheden, og har brug for yderligere informationer kan du med fordel kontakte en tandlæge og forhøre dig.

Hvad bør du undgå?

Når det kommer til et sundt tandsæt og kost, så er tommelfingerreglen at undgå søde og syrlige mad- og drikkevarer. Disse skader dine tænder mest i den korte og lange bane. Prøv så vidt muligt at undgå drikke som juice og sodavand samt fødevarer som slik og kager. Disse mad- og drikkevarers bakterier bliver omdannet til syre og kan derfor forårsage skader på dine tænder. Hvis du skulle indtage fx juice, eller kager, så er det grundlæggende at skylle munden efterfølgende. Hvis ikke man får skyllet munden, så kan man risikere, at bakterierne bliver og at huller i tænderne udvikler sig til større diagnoser, som nerveskader. Hvis sukkeret og syren sætter sig et sted, hvor man ikke kan komme ind med tandbørsten, så vil tandbørstning ikke hjælpe. Derfor er de ovenstående kostråd helt fundamentale for et sundt tandsæt. Hvis man alligevel ikke kan holde sig væk fra søde og syrlige fødevarer, så kan man minimere skaden ved enten at indtage det med et måltid, eller drikke juice med et sugerør.

Hvad bør du spise og drikke mere af?

Udover grøntsager og frugt, så er fuldkornsprodukter helt grundlæggende, hvis du gerne vil have sunde tænder. Grunden til dette er, at fuldkornsprodukter hjælper til at modstå betændelse i tandkødet og paradentose. Fødevarer med et højt indhold af fuldkorn hjælper fordi, at den mekaniske proces ved at tygge grove fødevarer hjælper udrensningen i munden og tænderne og på den måde kan man plak, som vil kunne føre til mere skadelige diagnoser. Blødere fødevarer har den omvendte effekt og har det med at sætte sig i tænderne – det kunne fx være vingummi, som både sætter sig fast, men klistrer også. Frugt og grøntsager indeholder både mineraler og vitaminer, som er noget af det vigtigste, når man kigger på et sundt tandsæt. Derfor bør du spise mere af det. Selvom mange frugter har et højt indhold af syre, så det det et godt alternativ til andre syrlige og søde ting. For at minimere syreskader, så bør du rense munden efter syrlige fødevarer, uanset om det er frugt, eller drikkevarer. For mere information kan du tage en snak med din egen tandlæge, og forhøre dig nærmere. Hvis du er på udkig efter en ny tandlæge, så findes der rigtige mange dygtige tandlæger i Sundby, som du kan slå op og kontakte over nettet.

 

 

guldborgSUND TAND

Tværgade 4

4800 Nykøbing Falster

54 85 01 92