En rodbehandling har til formål at fjerne bakterier og dødt nervevæv i en tand, som er blevet beskadiget. Patienter, som har behov for en rodbehandling, har ofte ondt i den pågældende tand, og derfor skal behandlingen afhjælpe smerterne og sikre tandens sundhed.

Ikke desto mindre oplever nogle patienter, at deres smerter fortsætter selv efter de har fået lavet en rodbehandling. Hvad dette skyldes, og hvad der kan gøres ved problemet, får du svaret på lige herunder.

Smerter efter rodbehandling

Hvorfor giver rodbehandling smerter?

Tandlægers største udfordring i forbindelse med rodbehandlinger er rodkanaler. Ikke alle tænder har lige mange rodkanaler – nogle har blot én, mens andre har flere. Rodkanalers form er meget forskellige, og da det ikke er muligt at se ned i rodkanaler, er der ved en rodbehandling risiko for, at behandlingen ikke fjerner alle bakterier.

Hvis ikke alle bakterier fjernes, kan disse fortsætte med at skabe problemer inde i tanden, og det er således ofte tilbageværende bakterier, der er skyld i, at patienter har smerter i en rodbehandlet tand. I sådanne tilfælde vil der foretages en ny rodbehandling, og om nødvendigt en rodspidsoperation.

Hvis smerterne først opstår lang tid efter endt rodbehandling, skyldes smerterne ofte, at rodbehandlingen ikke længere holder tæt. Også her vil en ny rodbehandling være nødvendig – eventuelt suppleret med påsætning af krone.

Typiske kendetegn

Da en rodbehandling indebærer udboring af tandsubstans, er det almindeligt, at der forekommer smerter umiddelbart efter behandlingen. Disse smerter varer typisk ved et par dage, gå over i ømhed for til sidst at forsvinde helt.

Dette er langt oftest tilfældet, men for nogle patienter forsætter smerterne. Patienter med længerevarende smerter i rodbehandlede tænder oplever ofte konstante smerter, der forårsager en dunkende fornemmelse i munden. Fordi smerterne er konstante leder det til tandpine, der kan være yderst smertefuldt. Nogle patienter oplever også en følelse af tryk under tanden.

Kontakt din tandlæge

Hvis du har smerter i en rodbehandlet tand, bør du søge tandlægehjælp hurtigst muligt. Smerter er kroppens måde at fortælle dig på, at noget er galt, og derfor bør du altid lytte til din krop, hvis du har ondt.

Ved en grundig undersøgelse hos en tandlæge i Birkerød, kan du få hjælp til at komme dine smerter til livs. Hvis du har fået lavet en rodbehandling, vil der blive taget røntgenbilleder, som kan hjælpe med at finde årsagen til smerterne, og på denne baggrund vil der blive lagt en individuel behandlingsplan.
Tandlægerne Helle & Kim Nielsen
Hovedgaden 24
3460 Birkerød
45 81 85 85

Tandblegning

Kosmetisk tandpleje kan være flere ting. Først og fremmest henviser begrebet til de former for tandpleje, der ikke er nødvendige for at opretholde et sundt tandsæt. Det er behandlinger, du ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt ikke direkte har brug for. Som regel dækker begrebet over kosmetisk tandretning og tandblegning. Ingen af delene er noget, der har indflydelse på, hvor sunde dine tænder er, ligesom det ikke er en del af den daglige tandvedligeholdelse. Continue reading “Hvad er kosmetisk tandpleje?”

tandtekniker

Som tandlæge har du mulighed for at fordybe dig i et bestemt område eller en speciel slags behandling. Dette er netop tilfældet med en tandtekniker, som har specialiseret sig i tandproteser, så du kan få et perfekt og velfungerende tandsæt.

Tandteknikeren ordner dine knækkede tænder

Mange personer døjer desværre med én eller flere knækkede tænder. Manglen på et fuldt tandsæt har fysiske konsekvenser på blandt andet din tyggefunktion samtidigt med, at der i høj grad også kan være psykiske konsekvenser med bl.a. dårligt selvværd på grund af de manglende tænder til at gøre smilet fuldendt og flot. Af både fysiske og psykiske årsager bør du kontakte en tandtekniker og tandlæge fra Aalborg, som har stor erfaring i at udvikle tandproteser til at erstatte knækkede tænder, hvis du ønsker et komplet og flot tandsæt. Her er tandteknikeren din nye bedste ven.

Fra grim sølvplombe til naturlig protese

Førhen fravalgte mange personer at få indsat en erstatning for de knækkede tænder, da det var knapt så attraktivt at få erstattet tanden med sølv eller andet materiale, som var synligt for omverdenen. I dag er dette heldigvis ikke tilfældet længere, da det nu er muligt at fremstille naturlige tandproteser, som ligner dine andre tænder, så du kan undgå både de fysiske og psykiske konsekvenser, hvis du skader én eller flere tænder.

Typer af proteser

Der eksisterer to typer af proteser, som benyttes i dag. Delprotesen henvender sig til personer, som stadig har tænder tilbage i munden, så bøjlen fra delprotesen kan sættes fast på de andre tænder. Helprotesen henvender sig derimod til de personer, som har mistet alle tænder. Helprotesen er også det bedste for valg for personer med få tænder tilbage, som er i meget dårlig stand. I de situationer er det bedre at slippe helt af med de sidste tænder i dårlig stand, så der i stedet kan laves en helprotese fra start af. Helprotesen holdes fast via din gane og fungerer, som var det dine egne tænder.

Find en tandtekniker nær dig

Har du allerede mistet mange tænder, eller er flere af dem blot i dårlig stand? Tænder af dårlig kvalitet er hverken flotte eller funktionelle, og du bør derfor overveje om en tandprotese er noget for dig. Jo længere du venter, jo større konsekvenser når der at opstå – både hvad angår fysiske og psykiske konsekvenser. I forbindelse med det regelmæssige tandeftersyn eller ved kontakt til din tandlæge kan du undersøge mulighederne for en tandprotese til dig. Det er desværre ikke alle tandlægeklinikker, som har en fast tandtekniker tilknyttet. Hvis ikke din nuværende tandlæge er uddannet tandtekniker, kan din nuværende tandlæge højst sandsynligt henvise dig til en specialiseret tandtekniker i Aalborg eller i din nærmeste by, så du hurtigt kan få funktionelle og flotte tænder.

 

Tandlægerne Nørregade 19

Nørregade 19

9000 Aalborg

Rådene inden for sundhed er eksploderet de sidste par år, og det kan derfor være utroligt svært at gennemskue hvilke råd, som er værd at følge. Rådene inden for sundhed omhandler naturligvis også tandområdet, hvor den rådgivende tandlæge fra Odense heldigvis har samlet de vigtigste råd inden for tandpleje, som du bør huske på, så du kan have sunde tænder.

Sunde hvide tænder

1. Tag ansvar for dine tænders sundhed

Den grundlæggende tandpleje er du selv ansvarlig for. Det er af den grund afgørende, at du får opbygget en god tandrutine. Til en god tandrutine skal du altid sørge for at have de rette redskaber:

  • En tandbørste i passende størrelse til din mund, som har et blødt børstehoved, da et hårdt børstehoved kan skade dine tænders emalje.
  • Tandpasta med fluor, som beskytter mod huller i tænderne. Andre tandpastaer kan også vælges, hvis dine tænder har særlige behov.
  • Tandstikkere eller tandtråd.

Din tandbørste skal bruges to gange dagligt af mindst to minutters varighed, hvor der er påført tandpasta på størrelse med en ært. Herefter bør du føre din tandbørste systematisk rundt i både overmunden og undermunden, så ingen tænder overses. Tandbørstningen kan med fordel foregå i cirkulære bevægelser, men tandbørsten bør også vinkles i forskellige retninger for at nå de bagerste tænder. Efter endt tandbørstning skal tandpastaen spyttes ud, da tandpastaen kan give mavepine. Tandrutinen fuldføres ved, at du enten hver morgen eller hver aften gennemgår dine tænder med en tandstikker eller tandtråd for at rense alle de flader, som støder op imod hinanden.

Med en god tandrutine får du renset dine tænder hver dag, men graden af behov for rensning kan variere fra person til person. Du skal dog altid børste dine tænder i den anbefalede tid på mindst to minutter, men du kan passe endnu bedre på dine tænder ved eksempelvis at undgå et for højt indtag af kaffe, te og rødvin, som er blandt de store syndere til at misfarve tænderne. Syreholdige drikkevarer og mad skader også tændernes emalje, så ved at øge din sundhed gennem kosten, vil både din krop og dine tænder blive gavnet.

2. Lad tandlægen gøre sit arbejde

På trods af en god tandrutine bør du altid tage til de regelmæssige tandeftersyn hos tandlægen. Dette gælder for alle personer med sunde eller mindre sunde tænder. Det er nemlig umuligt selv at gennemskue, om der er et begyndende hul i tanden på vej, da smerten først vil komme, når skaden for alvor er sket. Til de regelmæssige tandeftersyn kan din tandlæge opdage samt behandle begyndende tandproblemer, så de ikke når at udvikle sig mere. Din tandlæge er ikke kun behjælpelig med nødvendige behandlinger, men kan eksempelvis også hjælpe dig med en skånsom tandblegning i Odense eller andre kosmetiske tandbehandlinger, så du både har sunde og flotte tænder.

Tandlægeselskabet Karen Juel Nissen ApS
Skt. Anne Plads 2, 2
5000 Odense C
66 12 86 95

Tandbørstning

De fleste er ikke bevidste om den måde, de børster deres tænder på. Et flot og sundt tandsæt kræver omhyggelig pleje, og i langt de fleste tilfælde er det ikke tilstrækkeligt kun at børste tænder to gange dagligt. Den rette teknik er vigtig og samtidig er der også andre faktorer der spiller ind på et sundt tandsæt. Derfor har vi nedenfor valgt  at give dig nogle råd til, hvordan du bedst muligt plejer dine tænder. Er du interesseret i at have et flot og sundt tandsæt? Så læs med her.  Hvis du søger en akut tandlæge og bor i Østjylland, så bør du kontakte en tandlæge i Galten. De har et ry for at være professionelle og dygtige, så derfor kan du med ro i maven ringe til en klinik og forhøre dig om dine muligheder. Continue reading “Sådan børster du bedst”

kost og tænder

Hver dag bruger du dine tænder til at tygge dig igennem forskellige fødevarer. Sunde og velfungerende tænder er derfor afgørende for at kunne spise ugeneret, men er du klar over, hvor stor en rolle din kost spiller for din tandsundhed? Og ved du, hvilken kost du bør vælge?

Spørgsmålene er mange, når det kommer til kost og tænder, men nedenfor kan du få et indblik i, hvordan en sund kost kan være vejen til sunde tænder. Er du i tvivl om, hvorvidt din kost påvirker dine tænder, er det altid en god idé at tale med en tandlæge i Aalborg, som har erfaring inden for området.

Spis og drik dig til sunde tænder

Det bedste du kan gøre for at sikre dine tænders sundhed, er at spise sundt og varieret. Dette betyder, at du gør klogt i at følge de ti kostråd, spise frugt, grønt, fisk, fuldkorn, magert kød og mejeriprodukter. Disse fødevarer sikrer, at du får de nødvendige næringstoffer, hvilket bidrager til et stærkt immunforsvar, således at du minimerer risikoen for at udvikle infektioner i mundhulen såsom tandkødsbetændelse og den mere alvorlige, paradentose.

Vælger du samtidig at drikke vand i stedet for læskedrikke, nedsætter du risikoen for cariesangreb og syreskader. Vand hjælper dig nemlig med at skylle sukker og andre madrester væk fra tænderne.

Ved at spise sundt og varieret og drikke en masse vad kan du således gøre en stor indsats for at sikre dine tænders sundhed, og kombinerer du disse sunde vaner med regelmæssige besøg hos en dygtig tandlæge nær Nørresundby, lægger du et solidt grundlag for sunde tænder såvel nu som i fremtiden.

Derfor er sukker skadeligt for dine tænder

Når du spiser eller drikker noget, der indeholder sukker, sker der det, at sukkeret kommer i forbindelse med de bakterier, der sidder på dine tænder. Disse bakterier bruger sukker som brændstof, og de omdanner det sukker, du indtager, til syre. Syre er i høj grad skadeligt for dine tænder, idet syre nedbryder tændernes beskyttende lag, emaljen.

Således øger sukker risikoen for huller i tænderne, og da et stort sukkerindtag desuden kan lede til overvægt, anbefales du at minimere dit indtag af sukker.

Mange mad- og drikkevarer indeholder sukker: Sodavand, saft, juice, slik, kage og andre søde sager. Derfor er det vanskeligt helt at undgå sukker, men ikke desto mindre er der god grund til at være opmærksom på dit indtag. Hvis du spiser noget sødt, er det en god idé at gøre det over relativ kort tid. Jo længere tid indtaget af sukker varer, desto større er risikoen for udvikling af caries.

NAP:
Tandlægerne i Gug ApS
Sønder Tranders Vej 16
9210 Aalborg SØ
98 14 17 55

Lige siden fluor kom på markedet, er antallet af huller i tænderne og tandbehandlinger faldet markant. Derfor har langt de fleste tandplejeprodukter et højt indhold af fluor i dag, og man kan endda supplere sin kost med fluorpiller. Det er en enorm vigtig substans, når det kommer til at holde sine tænder sunde og flotte. Men hvad gør fluor egentlig ved dine tænder, og hvorfor er det så vigtigt? Det besvarer vi i denne artikel. Hvis du har behov for professionel vejledning, så bør du kontakte en af dine lokale tandlæger. Gode tandlæger i Måløv er til at finde i massevis, så kontakt endelig en og få en tid allerede i dag.

Derfor er fluor godt for tænderne

Fluor beskytter emaljen

Alle tænder har en beskyttende emalje, der ligger som et tyndt lag omkring den enkelte tand. Denne emalje bliver med årene mere og mere nedslidt. For at beskytte tænderne mod bakterieangreb fra det mad vi indtager, er det helt afgørende at rense tænderne med tandpasta, der indeholder fluor. Hvor stærk din emalje er, er meget forskelligt fra person til person, men uanset hvad, så vil fluor være med til at beskytte dine tænder for udefrakommende bakterier. Det kan være en god idé, at tage en snak med sin tandlæge og få lavet en undersøgelse for at finde ud af, om man mangler fluor. Selvom de fleste tandpastaprodukter har et højt indhold af fluor, så er der stadigvæk forskel på mængden i de forskellige. Derfor bør du få lavet en forundersøgelse hos din tandlæge, så han eller hun kan vurdere, om du mangler fluor, eller ej.

For meget fluor?

Fluor kan være giftigt, hvis man indtager for meget af det. Derfor skal man være meget varsom, når man har med fluor at gøre. For meget fluor kan være farligt for dit helbred, men i små mængder vil det hjælpe dit helbred og især dit tandsæt. Mængden af fluor kan variere alt fra, hvilket tandpastaprodukt man har med at gøre. Derfor bør du først og fremmest konsultere med din tandlæge og forhøre dig om dine behov i forhold til fluor. Fluor kan også fås som kosttilskud, hvis du har brug for mere end, hvad din tandpasta indeholder. Der findes mange dygtige tandlæger i Stenløse, så hvis du bor i nærheden kan du med fordel kontakte en og bestille en tid. Flere og flere tandlæger tilbyder gratis konsultation, så ring og bestil en tid allerede i dag.

Måløv Tandklinik
Måløv Hovedgade 101 A
2760 Måløv
44 97 53 00

Blærer

Blærer i munden starter som mindre væskefyldte ansamlinger, som ved bristning leder til mindre, ovale, hvide sår. Disse sår opstår i mundens slimhinder og varierer i størrelse; alt fra nogle få millimeter og op til over en centimeter.

Blærer i munden betegnes også hyppigt som blæner eller blister. Disse små sår kan forekomme overalt i munden, og nogle mennesker oplever sjældent at have blærer, mens andre ofte lider af problemet.

Hvis du lider af blærer i munden og føler dig hæmmet af problemet, anbefales du at kontakte din lokale tandlæge eller en erfaren tandlæge i Odense, som kan tilbyde undersøgelser og rådgivning med henblik på at finde årsagen til blærernes opståen. Continue reading “Hvorfor får man blærer i munden?”

Rodbehandling

En rodbehandling er en almindelig tandbehandling, som tandlæger hyppigt udfører. Behandlingen har til formål at fjerne bakterier, som er trængt ind i tandnerven, og som her forårsager en betændelsestilstand. Faktisk er en rodbehandling den eneste måde, hvorpå bakterier i tandens nerve samt dødt nervevæv kan fjernes, og derfor oplever mange mennesker også på et eller flere tidspunkter at få en rodbehandling. Continue reading “Værd at vide om rodbehandling”

Huller i tænderne

Du har kun ét blivende tandsæt hele livet igennem, og derfor skal du være god til at passe på det med den rigtige pleje og de rigtige børsteteknikker. Rigtig mange mennesker har i dag ikke tid og overskud til at sætte sig ind i, hvad god tandpleje er, og derfor ender de med at have dårlige tænder og rigtig mange huller. Nedenfor beskriver vi, hvorfor huller i tænderne opstår, og hvad du kan gøre for at forebygge dette. Hvis du har mange smerter i tænderne og mistænker, at du har huller i tænderne, så bør du overveje at kontakte en tandlæge allerede i dag. Der findes adskillige dygtige tandlæger i Vanløse, så hvis du bor i nærheden kan du med fordel kontakte en, og få en tid allerede i dag. Vil du have sunde tænder? Så læs med her. Continue reading “Hvordan opstår huller i tænderne?”